Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro{irene vene na nogama

Proširene ili varikozne vene na nogama obično izgledaju kao izbočeni, plavičasti konopi koji prolaze neposredno ispod kože. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, iako se najčešće pojavljuju na nogama i stopalima. Žene obolijevaju od proširenih vena najmanje dva puta češće nego muškarci. Smatra se kako 10 posto muškaraca i 20 posto žena oboli od nekog oblika proširenih vena. Nerijetko se ne shvaćaju kao ozbiljan zdravstveni problem te se veoma često skreće pozornost s toga da su proširene vene ozbiljan, pa i po život opasan zdravstveni problem. 
POJAVA PROŠIRENIH VENA: U mlađoj dobi, kada se vene pojavljuju, proširene vene ne prate tegobe, već se primjećuje samo estetski nedostatak. Kako bolest napreduje i razvija se, pod utjecajem raznih faktora rizika, postaju primjetni i jasni znakovi tegoba i komplikacija. Proširene vene nastaju zbog oštećenja venskih zalistaka, a osoba koja ima proširene vene naslijedila je osjetljivu građu venskih zalistaka. Rađamo se, dakle, sa sklonošću prema proširenim venama, a razvoj bolesti i njezin intenzitet mogu potaknuti faktori rizika, ali sami faktori rizika, bez nasljedne sklonosti, ne mogu stvoriti proširene vene.
FAKTORI RIZIKA za proširene vene na nogama su: trudnoća, pretilost, kontracepcijske pilule, sedanteran način života (puno sjedenja uz malo fizičke aktivnosti), dugotrajno stajanje i obuća s visokim potpeticama.
Zdravi venski zalistak koji se nalazi u venama nogu koje krv prenose »uzbrdo« otvara se kako bi propustio prolazak krvi k srcu i zatvara se kako se krv ne bi vraćala nazad. Kada obole, tj. kada vena oslabi i proširi se zbog povišenog tlaka, zalisci se više ne zatvaraju, krv zastaje u nogama, pritisak na zidove kapilara se povećava i tkivo oko vena postane ljubičasto zbog minimalnih krvarenja u njega. Ovakva slika se obično događa kod površnih vena koje se nalaze tik ispod kože. To su površinske proširene vene i one su često vidljivo otečene i ispupčene, katkad okružene vidljivim sitnim žilama nalik na paukovu mrežu. Obično su bezopasne, ali kada se upale postanu osjetljive na dodir, otežava se protjecanje krvi te dolazi do otoka gležnjeva, svraba kože te bolova u udovima.
DUBOKE PROŠIRENE VENE obično nisu vidljive, ali mogu izazvati bol i oticanje nogu. One su utoliko opasnije jer u njima, zbog otežanog kretanja krvi i zastoja krvi zbog bolesnih zalistaka, može nastati krvni ugrušak. Ovi ugrušci, osobito ukoliko nastanu u butnim venama i dubokim venama male karlice mogu biti opasni po život. Naime, ukoliko se vene upale, od ugruška se veoma lako odvajaju komadići koje nazivamo embolusima, koji putuju slobodnim venskim putovima i preko srca dolaze do pluća gdje najčešće izazivaju plućnu emboliju, koja je u velikom postotku smrtonosna bolest. 
Dugotrajna neliječena venska insuficijencija dovodi do oteklina, osobito u predjelu potkoljenice i skočnog zgloba. Koža na oteklinama nedovoljno je opskrbljena kisikom i hranjivim tvarima i napokon se otvara rana, najčešće s unutarnje strane na donjem dijelu potkoljenice, ali može nastati i na drugim dijelovima. Otvorena rana (ulcus cruris venosum) veoma se teško liječi i tada je neophodna ne samo konzultacija liječnika opće prakse nego i vaskularnog kirurga. Također, veoma je neugodna i pojava obilnog krvarenja iz jako proširene vene. Ono može nastati spontano ili ga pak izaziva beznačajna ozljeda, a nastaje zbog balonastog ispupčenja vene kojoj je zid istanjen do najmanjih vrijednosti. 
UBLAŽAVANJE TEGOBA: Kako biste ublažili tegobe koje sa sobom nose proširene vene na nogama liječnik će vam preporučiti nošenje elastičnih zavoja i čarapa. Bitno je naglasiti kako se čarape kupuju za svaku osobu posebno u odnosu na veličinu noge i stupanj oboljenja vena. Svakako će tjelesna aktivnost, pravilna prehrana bogata vitaminima C i E, te prestanak pušenja, utjecati na smanjenje tegoba i pogoršanja bolesti. Ipak u krajnjem stadiju, kako se ne bi razvile neželjene komplikacije, neophodno je skleroziranje ili pak operacija vena nogu o čemu se svakako na vrijeme i blagovremeno treba konzultirati sa svojim liječnikom.                                                         g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika